A Nemzeti Dohányboltok megjelenésének hatása a dohányfogyasztási szokásokra - Karácsony László (2015)
A Nemzeti Dohányboltok megjelenését övező média viszhang még azok érdeklődését is felkeltette, akik a nemdohányzók táborát erősítette. Célom a tanulmányaim alatt elsajátított tudás segítségével az említett esemény hatásának megvizsgálása a dohányfogyasztási szokásokra vonatkozóan. Szekunder kutatásom alatt kitértem a törvénymódosítás politikai hattárére, melynek nem csak gazdasági, hanem egészségügyi céljai is voltak. A dohányfogyasztás visszaszorításának fontos lépésévé vált mely, nem csak a felnőtt dohányfogyasztókat ösztönzi a dohányfogyasztás mérséklésére, hanem a 18. életévét be nem töltött fiatalkorúakat is. Szekunder kutatásom alapján elmondható, hogy a Nemzeti Dohányboltok nyújtotta korlátozások hatékonysága kimutatható a kiskorúak dohányfogyasztásáról szóló 2013 utáni kutatásokban. Primer kutatást végeztem a kérdőíves lekérdezéssel, valamint annak érdekében, hogy a begyűjtött eredményeket teljes körűen megértsem, mélyinterjúkat is végeztem. Ezeket a kutatási eredményeket kielemezve kimutatható a dohányfogyasztók negatív attitűdje a Nemzeti Dohányboltokkal szemben, melyet az akkori dohányárusító helyek számának drasztikus csökkentése is kiváltott. Szakdolgozatom által kimutatom a vásárlási és ezzel egyidejű fogyasztói szokásaiknak változását is, melyek az árérzékenységre vezethető vissza. A magas árak nem vezetnek első sorban leszokáshoz, inkább a dohánytermék típúsának változtatására. A szakdolgozatom céljaként kitűzött feladatok bemutatásával és a hipotézisem bizonyításával elmondható, hogy a Nemzeti Dohányboltok megjelenése és az ezzel egy idejű dohánytermékek árszintemelkedése magatartás változásokat idézett elő a dohányfogyasztókban.