Az egyéni vállalkozók adózása - Major Mariann (2015)
Szakdolgozatom témája az egyéni vállalkozók adózásának, tevékenységének részletes bemutatása. Az egyéni vállalkozók szerves részét képezik hazánk gazdaságának, a gazdasági élet aktív résztvevői, bár számuk az összes gazdasági szervezethez képest meglehetősen ala-csony. Az egyéni vállalkozási forma az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlen, hiszen a kedvezőbb adózási módok megjelenésével nőtt a vállalko-zási hajlandóság. Tapasztalatom szerint az egyéni vállalkozók többsége nincs tisztában azzal, hogy az általuk választott adózási mód valójában mit jelent, hogyan működik, milyen lehetőségei vannak, melyik adózási mód számára a legkedvezőbb. Az induló egyéni vállalkozók sem kapnak minden esetben megfelelő tájékoztatást, nincsenek tisztában a szabályokkal, tör-vényi előírásokkal. Egy vállalkozónak tisztában kell lennie a vállalkozását érintő legfontosabb adózási ismeretekkel, mivel ez a vállalkozás életét, jövőjét jelentősen befolyásolja. Szakdolgozatom témájának azért választottam az egyéni vállalkozókat, mivel ők egyszemélyes vállalkozások, sok esetben tekinthetők „self-made man”-eknek, akik saját erejükből virágoztatják fel vállalkozásaikat, saját önerejükből lettek sikeresek. Ők, az ön-erőből sikeres emberek több esetben egyedül állnak szemben a gazdasági élet többi sze-replőjével, számtalan csatát megvívtak, így tudják, hogy kell győzni. Szakdolgozatom célja, hogy összefoglalja mindazon tudnivalókat, melyre a gazda-sági élet résztvevőjeként feltétlenül szükség van. Fontosnak tartom, hogy az állandóan vál-tozó adótörvények miatt tisztában legyenek a vállalkozók saját képességeikkel, határaikkal, lehetőségeikkel, hogy elérhessék a kitűzött céljaikat. Munkámban végigvezetem az olvasót az egyéni vállalkozás alapításának lépésein, ismertetem az adózási módokat, előnyeiket, hátrányaikat. Ezt követően bemutatom az egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettségét és az egyéb fizetendő adónemeket, va-lamint összehasonlítást végzek Magyarország és Ausztria között az egyéni vállalkozók te-kintetében. Szakdolgozatom írása közben szembesültem azzal a ténnyel, hogy egy kis, egysze-mélyes vállalkozás működése sem egyszerű. Az egyéni vállalkozás esetében is nagyon fontos a tisztán látás, a törvények átfogó ismerete, a rengeteg jogszabály, törvényi előírás betartása, ehhez azonban segítségre van szükség, melyet nem minden esetben kapnak meg. Diplomadolgozatommal átláthatóbbá, áttekinthetőbbé, egyszerűbbé szeretném tenni az egyéni vállalkozók számára nélkülözhetetlen ismereteket a vonatkozó törvények és szakirodalmak segítségével.